Jakie buty do biegania

Chcemy zacząć biegać, albo biegamy od pewnego czasu i czeka nas zmiana obuwia. Jakie wybrać? Najlepiej zwrócić się do specjalistycznego sklepu, w którym to dokonane zostaną pomiary, na podstawie których zostanie określone, jaki rodzaj stopy mamy. Możemy mieć stopę neutralna, supinującą lub pronującą. Czy jesteśmy sami stwierdzić jaka jest nasza stopa – tak. Bardzo prostym testem jest sprawdzenie podeszwy naszych butów. Jeśli podeszwa ściera się bardziej po stronie przyśrodkowej, wówczas mamy doczynienia ze stopą pronującą. Jeśli podeszwa ściera się po stronie zewnętrznej – nasza stopa jest supinującą. Jeśli zużycia podeszwy buta jest równomierne – wtedy nasza stopa jest neutralna. W butach pronujących i supinujących umieszczane są specjalne wstawki mające na celu stabilizowanie stopy przy każdym ruchu i chronienie tym samym przed przeciążeniami. Kolejną kwestię jest dobór tzw. twardości obuwia. Tutaj powinni pomóc nam znawcy. Osobom z Trójmiasta polecam sklepy Biegosfera w Gdyni i w Gdańsku. Każdy znajdzie coś dla siebie i nie mówię tutaj tylko i wyłącznie o butach.

Wszystkich zachęcam do aktywnego spędzania czasu. Bieganie jest naprawdę czymś przyjemnym. O tym  jak zacząć dalszą przygodę z bieganiem mając odpowiednie obuwie dowiecie się w kolejnym poście.

Kalorie

„Potoczne użycie kaloria znacznie odbiega od faktycznego znaczenia tej jednostki fizycznej. Mimo że używane jest słowo kaloria, to wartości kaloryczne produktów żywnościowych są podawane nie w kaloriach ale w kilokaloriach (skrót kcal), czyli tysiącach kalorii. (Czasem kilokaloria nazywana jest “dużą kalorią” bądź pisana jest wielką literą “Kaloria”.)
Określenie ilości kalorii w produktach żywnościowych wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm przy spożyciu takiego produktu. Taka żywnościowa energia jest później wykorzystywana do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności.

Wartość energetyczna składników pokarmowych:
1 g białka to ok. 4 kcal
1 g węglowodanów to ok. 4 kcal.
1 g tłuszczów to ok. 9 kcal.”

Jak jest z tymi kaloriami? Czy jest to prawda, że im większy będzie Nasz dobowy bilans kaloryczny, a mała ilość ruchu to nasza waga wzrośnie? Tak. Czy działa to w drugą stronę? Tak. Ruch jest bardzo ważny, ale jeśli połączymy go z dobrą dietą wówczas osiągniemy spektakularne efekty. Osoby, które chcą schudnąć muszą jeść – głodówka, jedzenie jednej porcji dziennie nic nie da. Należy jeść kilka małych porcji przez cały dzień. Oczywiście ilość tłuszczy ograniczyć do minimum, podobnie ma się sprawa z węglowodanami. Nie zaglądać do restauracji typu Fast Food  i unikać alkoholi. Przykładowo jedno piwo 0,5l ma standardowo 180-200kcal, a kieliszek wina czerwonego 150ml to przeszło 100kcal. Czekolada? Przeszło 500kcal.

Co mogą jeść osoby, którym zależy na przyroście masy mięśniowej. Teoretycznie wszystko, ale nie do końca. Najlepiej przyswajać 2gr białka na 1kg własnej masy ciała. Osoba która waży 100 kg powinna na dobę przyswoić 200gr białka, ograniczoną ilość tłuszczy i umiarkowana ilość węglowodanów. Ilość posiłków? Najlepiej 4-5 przez cały dzień w odstępach około 3 godzin. Czy jest to wykonalne? Tak. Ja osobiście mam często ze sobą pojemniki z jedzeniem, które staram się w określonych godzinach spożywać. Momentami jest to bardzo uciążliwe, ale widząc efekty od razu się zapomina o wszelkich dyskomfortach.