Dieta Dukana

Wszyscy doskonale dzisiaj wiemy, jak bardzo trudno jest zrzucić zbędne kilogramy. I chociaż w tym celu korzystać możemy z wielu kuracji odchudzających, to jednak nie każda z nich przynosi nam upragnione rezultaty. Szczególnym zainteresowanie wzbudza dieta Dukana, z którą możemy się również zetknąć pod postacią diety proteinowej bądź białkowej.

Dieta białkowa została stworzona przez Pierre Dukana, znanego francuskiego lekarza. To właśnie ten specjalista doszedł do wniosku, że spożywanie protein oraz ograniczenie ilości węglowodanów i tłuszczy może być kluczem do szczupłej oraz zgrabnej sylwetki.

Dieta Dukana charakteryzuje się przede wszystkim dość dużą zawartością białka
w diecie, które, jak nam wszystkim wiadomo, jest niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Najważniejszą cechą protein jest jednak niewątpliwie fakt, że posiadają one zdolności odchudzające, szybko więc pomagają gubić zbędne oraz niechciane przez nas kilogramy.

Dieta proteinowa jest dość specyficzną kuracją odchudzającą, bowiem składa się z kilku faz, które trzeba przejść, by móc zauważyć w ogóle jakiekolwiek efekty. Zdecydowanie najtrudniejszy wydaje się być pierwszy etap odchudzania, gdyż polega on w dużym stopniu właściwie na żywieniu się samym białkiem. Dopiero w kolejnej fazie możemy do naszego jadłospisu włączyć warzywa. Poszczególnych etapów diety nie należy przeciągać, wówczas bowiem możemy osiągnąć zupełnie odwrotny efekt od zamierzonego.

Plusy diety:

  • brak uczucia głodu
  • szybka utrata zbędnych kilogramów
  • utrata zapasów tkanki tłuszczowej
  • nie trzeba liczyć kalorii
  • dieta nie zakłada ograniczeń ilościowych jedzenia

Minusy diety:

  • monotonia jadłospisu w pierwszej fazie diety (dotyczy to osób, które nie mają czasu przygotowywać wymyślnych dań urozmaicających dietę)
  • nieprzyjemny oddech (na skutek wytwarzanego w procesie glukoneogenezy toksycznego amoniaku)
  • nieprzyjemny zapach ciała
  • nieprzyjemny gorzko-cierpki posmak w ustach
  • w początkowej fazie – uczucie zmęczenia, osłabienia
  • kwasica metaboliczna organizmu
  • brak „paliwa” dla mózgu i mięśni (węglowodanów)
  • niedobór witamin i składników mineralnych
  • obciążenie wątroby
  • obciążenie nerek
  • ryzyko nadciśnienia tętniczego
  • ryzyko odwapnienia kości i osteoporozy (białko zwierzęce nasila proces wydalania wapnia z moczem, co w efekcie prowadzi do ujemnego bilansu wapniowego i w konsekwencji do rozwoju osteoporozy)
  • wzrost poziomu cholesterolu we krwi
  • osłabienie odporności
  • zaparcia i rozwój bakterii gnilnych w jelitach (na skutek braku błonnika pokarmowego)
  • nerwowość
  • efekt jojo

Jakie jest moje stanowisko? Zdecydowanie nie polecam. Jest wiele innych skutecznych i zdrowych rozwiązań na pozbycie się zbędnych kilogramów.

Jakie buty do biegania

Chcemy zacząć biegać, albo biegamy od pewnego czasu i czeka nas zmiana obuwia. Jakie wybrać? Najlepiej zwrócić się do specjalistycznego sklepu, w którym to dokonane zostaną pomiary, na podstawie których zostanie określone, jaki rodzaj stopy mamy. Możemy mieć stopę neutralna, supinującą lub pronującą. Czy jesteśmy sami stwierdzić jaka jest nasza stopa – tak. Bardzo prostym testem jest sprawdzenie podeszwy naszych butów. Jeśli podeszwa ściera się bardziej po stronie przyśrodkowej, wówczas mamy doczynienia ze stopą pronującą. Jeśli podeszwa ściera się po stronie zewnętrznej – nasza stopa jest supinującą. Jeśli zużycia podeszwy buta jest równomierne – wtedy nasza stopa jest neutralna. W butach pronujących i supinujących umieszczane są specjalne wstawki mające na celu stabilizowanie stopy przy każdym ruchu i chronienie tym samym przed przeciążeniami. Kolejną kwestię jest dobór tzw. twardości obuwia. Tutaj powinni pomóc nam znawcy. Osobom z Trójmiasta polecam sklepy Biegosfera w Gdyni i w Gdańsku. Każdy znajdzie coś dla siebie i nie mówię tutaj tylko i wyłącznie o butach.

Wszystkich zachęcam do aktywnego spędzania czasu. Bieganie jest naprawdę czymś przyjemnym. O tym  jak zacząć dalszą przygodę z bieganiem mając odpowiednie obuwie dowiecie się w kolejnym poście.